Klimakteriet och förklimakteriet är tider av förändring, och din kropp behöver all den kärlek och omsorg den kan få. Rätt kostval kan vara till stor hjälp när det kommer till att lindra symptom och förbättra ditt mående.
Tips på mat
Bra mat att inkludera i din normala kost:
- Sojaprodukter är rika på fytoöstrogener, som kan hjälpa till att balansera dina hormonnivåer.
- Frukt och grönsaker är fulla av antioxidanter och fibrer, de minskar risken för inflammationer och hjälper till med matsmältningen.
- Magert protein som kyckling, fisk och ägg är viktigt för att behålla muskelmassan. Visste du att vi behöver mer protein ju äldre vi blir?
Mat att undvika:
- Socker kan förvärra humörsvängningar och leda till viktuppgång.
- Koffein kan intensifiera värmevallningar och störa sömnen.
- Alkohol påverkar sömnkvaliteten och kan öka risken för benskörhet.
Viktiga näringsämnen:
- Kalcium är viktigt för att förebygga benskörhet.
- Vitamin D är nödvändigt för att kalcium ska absorberas av kroppen och hamna i skelettet.
Överväg gärna Womanlys D-vitamintest för att hålla koll på dina nivåer. Som vanligt får du svar direkt i hemmet. Regelbunden testning hjälper dig att fatta beslut om livsstilsvanor eller eventuella kosttillskott.
Vad mer bör jag veta?
Här är några tips och tricks som kan hjälpa dig att äta rätt:
- Måltids-prepp. Dvs planera dina måltider i förväg för att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och kan hålla dig till den kost som du upplever fungerar bäst för att lindra dina symptom.
- Se till att du får i dig tillräckligt mycket vätska. Det kan vara bra att dricka upp emot 2 liter vatten om dagen.
- Ha alltid hälsosamma snacks tillgängliga. På så sätt kan du lura dig själv och minska risken för att äta godis etc när suget kommer.
- Överväg kosttillskott som Omega-3 och multivitaminer vilket är både säkert och har bra hälsoeffekter. Rådgör gärna med din läkare om du känner dig osäker.
Att tänka på
Din kost spelar alltid en stor roll för hur du mår men detta är särskilt sant under klimakteriet. Genom att göra medvetna val kan du ta kontroll över din hälsa och minska dina symptom. Men tänk på att förändring av kostvanor inte sker över en natt, det är en resa som ibland måste få ta sin tid. Kom ihåg, varje litet steg räknas.
Kosten är ett bra verktyg för att göra klimakteriet till en positiv period i livet. En bra start är att ta reda på om du faktiskt är i klimakteriet eller inte, t ex genom att beställa Womanlys klimakterietest. Ett första steg mot kontroll över din hälsa.
Granskad av: Johan Hedevåg, Legitimerad Läkare