Sköldkörteln är en viktig körtel som spelar en avgörande roll i vår kropps ämnesomsättning. För att förstå hur dessa begrepp hänger ihop, låt oss först definiera dem.
TSH reglerar produktionen av sköldkörtelhormoner
Sköldkörteln är en liten körtel vid basen av halsen som producerar sköldkörtelhormoner - trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). Dessa hormoner reglerar ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar föda till energi.
Ett viktigt hormon för sköldkörtelns funktion är tyreotropin (TSH), som produceras av hypofysen i hjärnan. TSH reglerar produktionen av sköldkörtelhormoner.
När sköldkörtelhormonerna är låga ökar TSH-produktionen för att stimulera sköldkörteln att producera mer hormoner. Om sköldkörteln inte fungerar korrekt, som vid hypotyreos, kan sköldkörtelhormonerna vara låga, vilket leder till ökad TSH-produktion för att försöka stimulera sköldkörteln.
Nivåerna av TSH mäts vanligtvis vid tester för att bedöma sköldkörtelfunktionen. Förhöjda nivåer kan tyda på underfunktion i sköldkörteln, medan låga nivåer kan indikera överaktivitet eller överproduktion av sköldkörtelhormoner.
Sköldkörtelproblem vanligare hos kvinnor
Hypotyreos är en sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner. Detta leder till en långsammare ämnesomsättning och kan orsaka olika symtom och problem i kroppen. Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än män, och det beräknas att upp till 5-10% av alla kvinnor kan ha någon form av sköldkörtelproblem.
Symptomen på hypotyreos kan variera, men de vanligaste inkluderar trötthet, viktökning, känsla av kyla, torr hud, depression, förstoppning och minnesproblem. Många av dessa symtom är vaga och kan lätt förväxlas med andra tillstånd, vilket gör diagnosen av hypotyreos utmanande.
Olika sätt att testa sköldkörtelns funktion
För att testa sköldkörtelns funktion kan läkaren beställa ett blodprov för att mäta nivåerna av sköldkörtelhormoner (TSH, T3 och T4) i blodet. Detta kan ge en indikation på om sköldkörteln fungerar korrekt. Det finns också specifika antikroppstester som kan användas för att identifiera autoimmuna sjukdomar som kan påverka sköldkörtelfunktionen.
Utöver laboratorietester finns det också hemtester som kan användas för att få en uppfattning om sköldkörtelns funktion. Dessa tester mäter vanligtvis sköldkörtelhormonet TSH i blod, saliv eller urin och kan ge en indikation på sköldkörtelns hälsa. Womanly erbjuder självtester för kvinnor och har TSH-test med hög tillförlighet, läs mer här. Det är viktigt att notera att dessa hemtester inte ersätter en professionell medicinsk bedömning, men de kan vara användbara som ett första steg för att utvärdera ens sköldkörtelfunktion.
För att sammanfatta är sköldkörteln en viktig körtel som reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Hypotyreos är en vanlig sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner, vilket kan leda till olika symtom och problem. Det är vanligare hos kvinnor än män, och diagnostisering kan vara utmanande på grund av de vaga symtomen. För att testa sköldkörtelns funktion kan blodprov användas, och det finns även hemtester som kan ge en indikation på sköldkörtelns hälsa. Om du misstänker att du har sköldkörtelproblem är det viktigt att kontakta en läkare för en korrekt diagnos och behandling.
Granskad av: Johan Hedevåg, Legitimerad Läkare